Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Βαγγέλης Παπαθανασίου


Μια από τις πολλές εργασίες που έκανα αυτή την εβδομάδα ήταν και αυτή για τον Vangelis...Είναι απίστευτο πόσες πληροφορίες βρήκα σε ξένα site ενώ σε ελληνικά άστα έκανα ένα κόψωράψιμο τελικά η παρουσίαση ήταν πολύ καλή σε συνδυασμό με τα video που προβάλλαμε εγώ ο "Κάλαμ" και ο "Χρύσπα".

Ορίστε λοιπόν για αυτούς που θα ψάχνουν και δεν θα βρίσκουν όπως εγώ...

Vangelis

Ο Ευάγγελος Παπαθανασίου, γνωστός παγκοσμίως ως Vangelis, είναι ένας συνθέτης που μπορεί να μην έχει κάνει πολλές κινηματογραφικές δουλειές αλλά όσες έχει κάνει έχουν συζητηθεί πολύ. Είναι μουσικός διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε στο Βόλο στις 29 Μαρτίου 1943 και άρχισε να συνθέτει από πολύ νέος (4 ετών). Κατά βάση είναι αυτοδίδακτος, καθώς αρνήθηκε να πάρει μαθήματα κλασσικού πιάνου. Σπούδασε κλασσική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στις αρχές του 60' σχημάτισε το συγκρότημα Formix που ήταν αρκετά δημοφιλές στην Έλλαδα. Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι εκεί σχημάτισε τους Aphrodite's Child μαζί με τον Ντέμη Ρούσο και των Λουκά Σιδέρα.

Σημάδεψε την ελληνική ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1960 με το συγκρότημα Forminx. Από το 1975 ζει στο Λονδίνο . Η μουσική του είναι βασισμένη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές .

Aπό την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής μουσικής στην αρχή της καριέρας του, όχι μόνο ανανέωσε τις ηλεκτρονικές του εμπνεύσεις, αλλά επιπλέον εισήγαγε και την ορχήστρα στο μουσικό του λόγο. Αποκορύφωμα της διαδικασίας ωρίμανσης του συνθέτη ήταν η Μυθωδία (Mythodea), μια ογκώδης ορχηστρική δουλειά που απέχει έτη φωτός από το ηλεκτρονικό soundtrack των Δρόμων της Φωτιάς. Με τον απόηχο της Μυθωδίας ακόμη ζωντανό, η είδηση ότι θα αναλάμβανε τη μουσική της ταινίας Αλέξανδρος, φάνηκε σαν μια ευκαιρία για κάτι ανάλογα ορχηστρικό και επικό.

Συνέθεσε τη μουσική και για ταινίες , όπως ΒladeRunner (1981), Αntarctica (1983), 1492, Τhe Cοnquest οf Ρaradise (1992), El Greco (2007)

Από τις πιο γνωστές του, οι μουσικές των ταινιών Chariots of Fire (1981).


1492-The Conquest of Paradise

Vangelis - Chariots of Fire




Δεν υπάρχουν σχόλια: